Saturday, 8 September 2012

Dunia Kampus

Alhamdulillah.. Syukur kepada Allah SWT.. kerana mengizinkan ana untuk terus menyambung pelajaran.. Alhamdulillah ana dapat menyambung pelajaran di Universiti Sains Islam Malaysia(USIM).. Dalam bidang Actuary Science and Risk Management(ASRiM).. Ramai yang tak tahu pasal bidang ni.. Apabila ana bagitahu ana ambik bidang ni, ramai yang tanya " apa tu?? Akuarium ke?? Berkaitan laut ke??" Ada juga yang cakap " Kerja kilang ke?? Yang kuari2 tu, yang angkut2 simen tu ke??" Haha.. macam2 anggapan mengenai bidang yang ana ambik ni.. Sains aktuari ni sebenarnya berkaitan investment, insurance, perbankan, ekonomi.. dan seangkatannya..(jauh bezanya dari tanggapan mereka semua..huhu..)
     
     Berada dalam dunia kampus ni, bukanlah sepertimana kita berada dalam dunia persekolahan.. Jauh perbezaannya.. Jika disekolah dahulu segalanya guru2 yang akan uruskan, bagitahu dan sebagainya.. Namun di Universiti/kolej pengajian tinggi.. Kita yang kena berusaha mencari maklumat, berjumpa dengan lecturer dll.. Bagaimana pula dengan perlakuan diri kita di kampus?? Berada dalam dunia kampus ini kita perlu menjaga diri sendiri, gariskan yang baik, buruk dalam diri, cari kawan2 yang boleh menasihati, menegur kita jika kita melakukan kesilapan.. Bukanlah kawan yang mengajak kita kearah kemaksiatan dan keburukan.. Tidak salah berkawan tetapi pandai-pandailah menilai..

    Ada juga zaman uni ni dijadikan masa untuk mencari pasangan.. Ye ke??Hmmm?? Bagi ana tidak perlulah.. Kerana kita datang ke universiti untuk belajar, menuntut ilmu sebanyak mungkin.. Jika terus kahwin tidak mengapa kerana ia bukan menambah dosa tetapi pahala.. Namun jika bercouple??? Apa yang anda dapat?? Pahala or dosa?? Fikir2 kanlah.. Masing2 dah besar, dah boleh fikir yang mana baik yang mana buruk.. Utamakanlah apa yang patut diutamakan.. Yang perempuan jangan risau.. Insya Allah nanti adalah rombongan datang meminang.. tak payah susah2 mencari pasangan..(hehe suka hati je ana ni.. tp ad betulnya kan?? :))

# Selamat menempuh alam pengajian tinggi dengan kesabaran dan ketaqwaan kepada Nya..#

No comments:

Post a Comment