Tuesday, 15 September 2015

Cukuplah Allah Bagiku

Sambungan kisah ‘Hatiku Hanya Satu’ (epilog hati Nur Zahra)

Hampir dua tahun, tiada apa-apa berita mengenai masing-masing. Sunyi. Masing-masing membisukan diri. Teringat aku pada pesanan ringkas terakhir darinya.Kira-kira dua tahun yang lepas.

 “Nur, tunggu Zul ye..Insya Allah, lepas Zul dan Nur habis belajar, Zul akan masuk meminang Nur =D”

Hampir dua tahun, dia muncul kembali menegur aku dilaman sosial. Kami berhubung kembali. Aku menganggapnya sebagai kawan. Cuba aku menahan gejolak rasa dijiwa. Meletakkan iman sebagai pemerintah, nafsu sebagai rakyat. Sekali lagi.

“Nur, ada sesiapa yang dah masuk meminang ke?”
“Belum. Kenapa? Kalau ada orang masuk sekalipun, rasanya Zul tahu apa jawapan Nur”
“Habis belajar. =D .  Nur, tunggu Zul ye. Insya Allah habis belajar, Zul datang.”

-Selepas dua minggu-

Perpisahan itu sangat menyakitkan.Apatah lagi aku sendiri yang meminta perpisahan itu. Aku akuinya. Sememangnya aku menyayanginya setelus hati. Saat dia meminta izinku untuk meminangku sejurus sahaja menamatkan pengajianku, hatiku bagaikan berada diawang-awangan kerana terlalu gembira. Bagaikan kisah gadis biasa yang dilamar putera raja. Hatiku berbunga-bunga. Masakan tidak, selama ini dia benar-benar menungguku. Hampir dua tahun. Setiap hari, bibirku hanya mengulumkan senyuman.
Namun, hampir seminggu, hatiku mula gundah-gulana, keluh-kesah. Keruan entah mengapa. Aku muhasabah kembali. Apa silap aku kali ini.

“Ya Allah, tunjukkanlah aku jalan. Yang mana Hak, yang mana Batil. Tunjukkanlah aku jalan yang Engkau redha.”

Namun, setelah beberapa seketika, minda separa sedarku kembali. Merasionalkan kembali apa yang harus aku lakukan. Seharusnya aku meminta petunjuk pada Allah. Agar setiap pilihanku diredhaiNya. Bukan mengikut kata hatiku. Seminggu berlalu dengan penuh munajat memohon petunjuk.

“ Ya Allah, andai benar dia jodohku, andai benar dia baik untukku, baik untuk urusan agamaku, baik untuk perjuanganku, baik untuk urusan dunia dan akhiratku, baik untuk keluargaku, Engkau permudahkanlah urusan kami. Tunjukkanlah jalan untukku menerimanya. Bukakanlah hatiku untuk menerimanya. Engkau damaikanlah hatiku. Engkau dekatkanlah aku padaMu.

Ya Allah, andai dia bukan jodohku, tidak baik untukku, tidak baik untuk urusan agamaku, tidak baik untuk perjuanganku, tidak baik untuk urusan dunia dan akhiratku, tidak baik untuk keluargaku, maka Engkau jauhkanlah dia daripadaku dan Engkau dekatkanlah aku kepadaMu. Damaikanlah hati ini.

Ya Allah, aku mohon padaMu jawapan yang jelas. Kerna aku tidak mempunyai jawapan untuk semua persoalan hidup. Engkaulah Yang Maha Mengetahui.”

Aku masih keliru dengan jawapan yang aku pilih sekarang. Aku bingung apa yang harus aku lakukan. Aku tidak mahu memberi harapan kepada dia. Bimbang aku sendiri yang terluka. Lantas, aku mengambil keputusan untuk bermusyawarah bersama kakak naqibah yang amat aku hormati ilmunya, peribadinya, santunnya. Aku luahkan segala kebimbangan, kegalauan dihati. Aku pinta pendapatnya.

“Nur, atas dasar apakah Nur menyayanginya? Kerana Allah? Andai kerana Allah, akak tak melarang atau menyuruh Nur untuk memilihnya. Terpulang pada Nur. Tapi andai bukan kerana Allah, akak nak Nur fikir balik.”

Nasihat yang cukup ringkas tetapi sangat mendalam maknanya. Sepanjang perjalanan pulang kerumah, aku berfikir. Kenapa aku menyayanginya? Kerana Allah ke? Atau kerana rupa parasnya? Atau kerana sikapnya yang sangat mengambil berat tentang diriku? Aku beristighfar. Beristighfar dan terus beristighfar.

Bukanlah aku sengaja
Melindungi rasa dijiwa
Namun bimbang dirikan terleka
Hanyut dibuai angan dan mimpi indah
Hingga terabai segala cita
Sedangkan khayalan tak menjanjikan
Segunung kebahagiaan

“Mintalah dengan cara terhormat. Aku ada wali”
“ Sabda Rasulullah: Muliakanlah wali mereka (perempuan yang ingin engkau nikahi)”

Satu rangkap lagu nasyid yang dihadiahkan oleh seorang sahabat sebagai nasihat. Bait-bait kata dalam novel drama “Aku Ada Wali” yang dihadiahkan oleh seorang sahabat menjadi penguat. Sabda Baginda menjadi pengukuh. Kini aku pasti dengan jawapan istikharahku. Kadang-kadang,Allah mengirimkan jawapan bukan melalui mimpi yang sentiasa dinukilkan penulis-penulis cerpen atau novel cinta. Kadang-kadang, Allah mengirimkan melalui pelbagai medium yang berada disekeliling kita.


“Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu’alaikum. Maaf, andai tulisan kali ini bakal melukakan hatimu sekali lagi. Moga Allah bagi ketenangan buat kita berdua. Setelah sekian beberapa seketika, Nur mencari jawapan adakah Nur perlu menunggu Zul untuk menerima pinangan Zul.. Nur menemui jawapan dalam istikharah, musyawarah.. Nur terpaksa menolak Zul. Nur tidak mahu memberi Zul harapan lagi. Cukuplah selama ini Nur mendiamkan diri tanpa memberi sebarang jawapan. Bukan Zul tidak layak untuk Nur tetapi Allah itu Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. Maaf dan terima kasih kerana menjadi asbab untuk Nur lebih dekat dengan Allah”

Perit itu sememangnya perit. Aku akui. Tapi aku serahkan segalanya pada Yang Esa. Semoga segalanya ada hikmah. Hasbi Rabbi Jallallah Mafi Qalbi Ghairullah.Tidak ada yang lain dalam hatiku melainkan Allah. Teringat akan pesan seorang hamba yang hatinya begitu zuhud mencintai Allah.

“ Mengapa mencari cinta manusia, andai hati belum mencintai diri. Mencintai diri membawa kepada mencintai Allah. Andai diri sendiri pun belum dicintai, bermakna diri itu belum mencintai Allah”

Setelah berhempas pulas selama empat tahun, akhirnya aku Berjaya juga menamatkan pengajianku dalam ijazah sarjana muda perniagaan. Pelbagai rancangan aku nukilkan dalam mindaku.


“Alhamdulillah…ummi,abah, tunggu Nur balik…wahhhh…tak sabar nak jumpa mereka semua kat kampung..” Nur bermonolog seraya tersenyum gembira.

No comments:

Post a Comment